To się dzieje z organizmem, gdy jemy czosnek. Trzeba uważać też na negatywne skutki!

Kazimierz Król
Czosnek jest popularnym warzywem wykorzystywanym w wielu domach jako przyprawa. Ma mocny specyficzny smak, który nadaje aromatu potrawom. Jest znany ze swoich walorów zdrowotnych. 

Czy ma jakieś negatywne skutki i czy można go przedawkować? Zobacz szczegóły na kolejnych slajdach naszej galerii.
Czosnek jest popularnym warzywem wykorzystywanym w wielu domach jako przyprawa. Ma mocny specyficzny smak, który nadaje aromatu potrawom. Jest znany ze swoich walorów zdrowotnych. Czy ma jakieś negatywne skutki i czy można go przedawkować? Zobacz szczegóły na kolejnych slajdach naszej galerii. Pixabay
Udostępnij:
Czosnek jest popularnym warzywem wykorzystywanym w wielu domach jako przyprawa. Ma mocny specyficzny smak, który nadaje aromatu potrawom. Jest znany ze swoich walorów zdrowotnych. Czy ma jakieś negatywne skutki i czy można go przedawkować?

Czosnek zawiera witaminy z grupy B, witaminę C, związki selenu, wapnia, fosforu oraz żelaza i magnezu, a także prowitaminę A. Nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Zwalcza drobnoustroje chorobotwórcze, ma działanie antygrzybiczne i poprawia krążenie.

To się dzieje z organizmem, gdy jemy czosnek - lista

Czosnek ma dość mocny i nieprzyjemny zapach, który po obróbce termicznej jest łagodniejszy. Niestety w walce z przeziębieniem i grypą wskazany jest na surowo, ponieważ smażony traci działanie przeciwwirusowe i bakteriobójcze.

Najlepiej jest zgnieść czosnek przed spożyciem, ponieważ wydzielają się wtedy allicyna i tiosulfinat. Niszczą one wirusy odpowiedzialne za grypę i przeziębienie. Jakie jeszcze pozytywne i negatywne reakcje organizmu może wywołać czosnek? Zobacz szczegóły w poniższej galerii.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego?Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Lek na COVID-19 zatwierdzony, na razie warunkowo

Wideo

Materiał oryginalny: To się dzieje z organizmem, gdy jemy czosnek. Trzeba uważać też na negatywne skutki! - Gazeta Pomorska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie