Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Chrupiąca kaszanka z patelni lub z grilla. Wypróbuj niezawodny przepis z cebulą. To danie nie nadszarpnie domowego budżetu

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Apetyczna i chrupiąca kaszanka może być usmażona na patelni, patelni grillowej lub na rozgrzanym ruszcie.
Apetyczna i chrupiąca kaszanka może być usmażona na patelni, patelni grillowej lub na rozgrzanym ruszcie. 123rf.com/shaiith/zdjęcie ilustracyjne
Kaszanka to wyrób przypominający wyglądem kiełbasę, ale składa się ze spożywczej krwi wieprzowej, kaszy i ziół. Masa na kaszankę łączona jest z różnymi podrobami np.: zmieloną wątróbką lub ozorkami. Kaszanka znana jest także pod regionalnymi nazwami takimi jak śląski krupniok. Zobacz przepis na pożywną kaszankę z grilla.

W skrócie

Kaszanka to przysmak dzielący smakoszy domowych kiełbas i wędlin. Na wsiach kaszanka była przyrządzana w czasie świniobicia. Głównym czynnikiem wzbudzającym sprzeciw jest wykorzystywanie krwi wieprzowej i łączenie jej z kaszą gryczaną, jęczmienną lub jaglaną. Jednak zwolennicy kaszanki doceniają jej wyrazisty smak, taniość i możliwość najedzenia się do syta. Nasi rodzice często powtarzali, że kaszanka jest źródłem żelaza i służy wzmocnieniu organizmu. Poznajcie przepis na chrupiącą kaszankę z grilla.

Kaszanka z grilla – przepis na obiad

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 kaszanki,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka tymianku.

Opcjonalnie:

  • 2 łyżki musztardy np. typu dijon,
  • 2 łyżki ketchupu.

Jak zrobić kaszankę z grilla?

Przygotowanie:

  1. Cebulę należy obrać, umyć i pokroić w piórka lub plastry.
  2. Na patelni z grubym dnem trzeba rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć na niej cebulę do momentu, aż osiągną złoto – brązowy kolor.
  3. W międzyczasie należy doprawić cebulę suszonym tymiankiem. Gotową cebulę należy odstawić do wystudzenia.
  4. Następnie trzeba wziąć kaszanki i wysmarować je drugą łyżką oleju. Kaszanki należy ułożyć na grillu lub rozgrzanej patelni grillowej i podpiekać przez 10 – 15 minut, aż nabiorą złoto – brązowego koloru.
  5. Ważne, aby kaszanki nie popękały i nie były surowe w środku.
  6. Kaszankę z grilla należy podawać z podsmażoną cebulą oraz z ketchupem lub ostrą musztardą.

Sposób podania kaszanki

Dla wielu osób niemal obowiązkowym dodatkiem do kaszanki są kiszone ogórki albo surówka z kiszonej kapusty. Kaszanka znakomicie smakuje z pieczonymi warzywami, a także z mizerią lub sałatką ze świeżych pomidorów, czerwonej cebuli i listkami świeżej bazylii. Zamiast podawania ketchupu i musztardy obok można dodać ją bezpośrednio do podsmażonej cebuli. Dzięki temu zyskają wyrazistego smaku.

Zioła do kaszanki

Aby kaszanka była smaczniejsza, można do cebuli dodać pokrojony w plasterki świeży czosnek. Warto też eksperymentować z przyprawami i ziołami. Z pewnością sprawdzi się suszony majeranek, rozmaryn lub mielona słodka papryka.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Chrupiąca kaszanka z patelni lub z grilla. Wypróbuj niezawodny przepis z cebulą. To danie nie nadszarpnie domowego budżetu - Strona Kuchni

Wróć na wschowa.naszemiasto.pl Nasze Miasto